De ziua Înălțării Domnului (mare sărbătoare creștină, care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere) celebrăm Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.
Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. În România prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți, dată la data de 24 august 1920 și promulgată prin decretul 3530 din 2 sept 1920.
Amintirea lăsată de sacrificiul tuturor acestor păzitori ai hotarelor româneşti, morţi la datorie în serviciul Armatei Române în toate conflictele la care România a participat, în calitate de beligerant, de la formarea statului român modern, se păstrează în miile de cimitire şi monumente de război amenajate în România şi în străinătate.
În semn de recunoștință pentru sacrificial suprem al sutelor de mii de ostași căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor commemorative de război dedicate acestora.
Toţi aceşti oameni sunt adevăraţi apărători ai păcii, ai principiilor dreptului internaţional şi, în acelaşi timp, asigură un viitor demn pentru România. Libertatea este o moştenire nepreţuită pentru noi, cei care în prezent ne bucurăm de o Românie pe deplin integrată în comunitatea statelor libere şi democratice.
Îndemn colegii mei și nu numai, să privească monumentele istorice cu cinste și respect deaorece, eorul neamului necunoscut este de fapt parte din arborele nostrum geanealogic, al neamului, iar din acesta fac parte cu siguranță și rude care cu siguranță au luat parte la jertfa purtată de pe câmpurile de luptă. Deși aceste acte de cruzime nu sunt neapărat simboluri ale vitejiei, ce trebuie să ne rămână în minte este faptul că orice ideal poate fi îndeplinit atât timp cât crezi cu tărie că se poate îndeplini.
Cinste și mărire într-u veșnicie a eroilor neamului! Hristos s-a Înălțat!
Profesori implicati:
Belcescu Ana-Maria, Piștea Codruța, Chifor Georgiana, Toma George Ioan, Jalba Alexandra, Aciu Carmen-Manuela, Aciu Ioan