Patria mea, LIMBA ROMÂNĂ -proiect școlar

Într-o atmosferă caldă de sărbătoare, astăzi, 31 august 2023, la fostul Muzeu al Satului din comuna Hărman, Județul Brașov, a fost omagiată Limba Romană.

Participanții, elevi, părinți, profesori și invitați, s-au bucurat să fie împreună la dezbatrea cu tema „Statutul limbii române în secolul XXI”.

S-a recitat, au fost audiate piese muzicale, s-a povestit, întâmplarea avand ca obiectiv educarea tinerei generații în spiritul cultivării și prețuirii limbii materne, cartea de identitate a nemului românesc.

Revista Evenimentului

Vezi mai multe clipuri pe:

canalul nostru

Argument

În contextul socio-politic actual, preocuparea pentru păstrarea și cultivarea limbii române atât în țară, cât și în diaspora, se cuvine să reprezinte o prioritate a oricărei guvernări, dat fiind faptul că limba reprezintă depozitul civilizației unui popor. Limba română este moștenirea cea mai prețioasă a românilor, fiind ceea ce ne confirmă ca națiune în galeria națiunilor lumii, conferindu-ne identitate și rost pe acest pământ. Aceasta pentru că la orice popor, limba este, propriu-zis, expresia exterioară a spiritului său, un depozitar al experienței acumulate de fiecare colectivitate umană, proiectând o viziune unică asupra universului și definind spațiul în care se dezvoltă noile generații. Cunoscând o evoluție frământată, de-a lungul istoriei, prin care și-a cristalizat o alură și o muzicalitate de mare rafinament, limba română se cuvine să rămână pentru noi, așa cum afirma Mihai Eminescu, stăpâna noastră, regina căreia îi datorăm unitatea de neam. Din păcate, puțini sunt aceia care cunosc lupta înaintașilor pentru păstrarea vie a acestei comori, dar și mai puțini cei care conștientizează câtă nevoie de apărare are limba română, în condițiile în care, mai mult ca oricând, ea se vede jefuită de cele mai frumoase podoabe ale sale. Dacă, de-a lungul veacurilor, ne-am nevoit să desăvârșim limba română, spre a-i spori capacitatea de exprimare a tuturor noțiunilor, transformând-o într-un mijloc de comunicare modern, care să permită o racordare rapidă a spiritualității românești la mișcare europeană a ideilor, dacă am parcurs numeroase etape, unele tensionate, de fixare a unei scrieri a limbii, în acord cu nevoile naturale de funcționare logică a acesteia, ajungând, după îndelungi polemici, la alegerea principiului fonetic și la imaginea actuală a ortografiei, după atâta efort, așadar, asistăm la o risipire a calităților clădite în timp, la o reală îngenunchere a idiomului național. În plus, mulți dintre românii care trăiesc în străinătate nu beneficiază de suficiente instituții sau organizații care să îi ajute să păstreze limba de origine, numeroși copii ai acestora învățând idiomul țării adoptive, fapt care conduce treptat la pierderea identității. De aceeea, acțiunile care au drept scop conștientizarea importanței limbii române sunt necesare în orice moment al anului, cu atât mai mult de Ziua Limbii române.

 

citește mai mult

Imagini de la eveniment

 

mai multe imagini