Viața de mlaștină -Activitate de ecologizare a elevilor

Life for marsh (Viața de mlaștină) Activitate de ecologizare a elevilor de la Școala Gimnazială Hărman

PROIECTUL ,,RESTAURAREA ȘI AJUTORAREA PROCESELOR NATURALE ÎN PĂDURILE ȘI MLAȘTINILE DE LA PREJMER ȘI HĂRMAN”

Activitate de ecologizare a elevilor de la Școala Gimnazială Hărman
Îndrumători:

– Gabriela Morik

– Marilena Văsiaşi

Ce reprezintă acest proiect?

Acest proiect a demarat în luna octombrie 2012 şi se va derula pe o perioadă de 5 ani și își propune să îmbunătăţească starea naturală de conservare prin sprijinirea proceselor naturale şi prin refacere ecologică în cele două situri de importanţă comunitară care reprezintă aria proiectului, respectiv Pădurea şi mlaştinile eutrofe de la Prejmer şi Dealul Cetăţii Lempeş – Mlaştina Hărman.

Obiective proiect

Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea stării de conservare şi sprijinirea proceselor naturale în siturile Natura 2000, Pădurea şi mlaştinile eutrofe de la Prejmer şi Dealul Cetăţii Lempeş – Mlaştina Hărman

Obiectivele proiectului sunt:

  • Refacerea stării favorabile de vegetaţie a pădurilor aluviale cu Alnus glutinosa şi Fraxinus excelsior
  • Refacerea ecologică şi conservarea mlaştinilor de la Prejmer şi Hărman
  •  Refacerea vegetaţiei de silvostepă eurosiberiană
  •  Îmbunătăţirea atitudinii grupurilor de interese locale cu privire la conservarea habitatelor prioritare din cele două situri.

Proiect finanţat prin suportul instrumentului financiar LIFE al Uniunii Europene. Contribuţia Uniunii Europene este în valoare de 885,731 euro ,reprezentând 69,96 % din valoarea totală a proiectului.

Activitatea noastră

În cadrul acestui proiect finanțat din fonduri europene, a avut loc o acțiune de ecologizare -campanie la care Școala Gimnazială Hărman a participat activ, prin reprezentanţii ei,noi, elevii claselor a-III-a și a-IV-a A, însoțiți și îndrumați de învățătoarele noastre : doamnele Marilena Văsiași și Gabriela Morik

Muncind, am înțeles scopul activității

Participând activ la această acţiune, am înţeles cât este de important mediul pentru noi. Cu câtă uşurinţă aruncăm gunoaiele în jurul nostru şi cât de greu este să le strângem pentru a proteja natura şi pentru a ne putea bucura de frumuseţea ei.

Inconștiența celor din jurul nostru ne-a dat mult de lucru, deoarece am avut de strâns foarte multe gunoaie, reușind să umplem zeci de saci. Toți am participat cu plăcere la activitate, bucurându-ne de o zi în aer liber.

Am aflat lucruri interesante despre Mlaștinile Hărmanului de la domnii care au coordonat activitatea , lucruri pe care nu le știam, chiar dacă deseori am vizitat aceste locuri cu familiile noastre.

Am aflat că Mlaștina Hărman este o arie protejată de interes național, situată în partea vestică a comunei noastre și în partea sudică a Dealului Lempeș, rezervație naturală și peisagistică.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 și reprezintă o arie naturală în lunca Oltului străbătută de câteva pâraie ale căror ape au creat condiții prielnice supraviețuirii mai multor specii floristice.

Aria naturală adăpostește o mare varietate floristică incluzând peste 150 de relicte glaciare, dintre care unele foarte rare sau endemice pentru Țara Bârsei.

Printre speciile floristice semnalate în arealul rezervației pot fi amintite: o subspecie endemică de armeria [5], bumburez , laleaua pestriță [6], darie , gențiană mov , o subspecie de ligularia , drețe , o orhidee din specia Orchis incarnata, ochii-broaștei , ghințură , otrățel , roua cerului .

Ierburile sunt prezente cu specii de: pipirig , iarbă albastră , trestie de câmp

A fost o zi grea și obositoare dar care ne-a ambiționat să nu mai aruncăm niciodată gunoaiele la întâmplare. Munca depusă de noi ne-a determinat să atragem mereu atenția celor care nu protejează mediul, inclusiv propriilor noștri părinți, care din grabă sau din nebăgare de seamă lasă câteodată ambalaje și gunoaie pe câmp, după un picnic la iarbă verde.

Trebuie să învățăm să fim responsabili cu mediul din jurul nostru așa cum suntem cu propria persoană, fiecare dintre noi putem să contribuim la păstrarea naturii în starea sa naturală.

Recompensa primită a fost minimă comparativ cu sentimentul ce ne-a cuprins la întoarcerea acasă, când toți cei care ne vedeau îmbrăcați în verde, ne felicitau și ne dădeau drept exemplu copiilor lor.

Ne-am odihnit și ne-am relaxat într-o frumoasă zi de primăvară și ne-am promis nouă înșine că vom încerca să îi convingem și pe cei din jur de importanța păstrării curățeniei mediului pentru ca data viitoare să nu mai avem atât de multe gunoaie.

Protejarea naturii împotriva poluării și a distrugerii ne oferă șansa de a ne bucura de frumusețea naturii și a sutelor de specii de plante care au devenit tot mai rare din cauza inconștienței omului.

Protejând mediul şi îndemnându-i şi pe ceilalţi să o facă, putem contribui la salvarea unor specii rare de plante care cresc în Mlaştina Hărman, şi anume: Laleaua pestriţă şi Ruşcuţa de primăvară.

Mulțumim celor care ne-au dat șansa să participăm la această activitate ecologică având în vedere că suntem hărmăneni și suntem mândri de frumusețea locurilor care ne înconjoară.